Villa Glasmästar
2023

Villan ligger i Gundla Mosse i Göteborg och är ritad för en familj med två barn.

Placeringen i tomtens nordöstra hörn och dess långsmala volym förhåller sig till tre befintliga hus på platsen; en jordkällare, ett ombyggt garage och ett växthus.

På entréplanet finns ett stort allrum med kök och vardagsrum som vetter mot trädgården i söder. Här ska även ett orangeri byggas i direkt anslutning till huset. Tvättstugan har en egen ingång för att kunna fungera som groventré och ge möjlighet att hänga tvätt i trädgården under sommarhalvåret.

På ovanvåningen finns tre sovrum, ett badrum och ett litet vardagsrum som går att konvertera till ytterligare ett sovrum eller arbetsrum om familjen vill i framtiden.

Huset har en begränsad budget och är byggt med ambitionen att så långt det är möjligt undvika användandet av plast, cellplast, gips eller färg som innehåller giftiga kemikalier. För att undvika kostnadsdrivande lösningar har val av material och utformning av detaljer gjorts i tät dialog med snickarna på plats.

Utsidans granpanel är målad i faluröd slamfärg. Interiören är i obehandlad furupanel. Ytterväggens konstruktion är diffusionsöppen och isolerad med träfiberisolering.