Ljunghusen
2024

Ljunghusen ligger på Falsterbonäsets smalaste del mellan Öresund och Östersjön. Det är ett skogsområde som gränsar till naturreservatet Skanörs Ljung som är ett vidsträckt öppet hedlandskap.

Enligt detaljplanen får de stora tomterna endast röjas för själva boplatsen, i övrigt ska skogen bevaras som dominerande element i miljön. Det gör att boplatsen blir en glänta i skogen.

Denna, vår tomt, med närhet och utsikt över den öppna ljungheden har bestämt både husets orientering och dess form. Ett långsmalt och högt hus riktat mot utsikten i väster och en lägre huskropp i vinkel  med carport, förråd, verkstad och gästhus.

Rhododendronbuskar bildar tillsammans med husens L-form ett skyddat och slutet trädgårdsrum.

Den höga husvolymen står delvis på plintgrund för att bevara några av de mest närliggande tallarnas rotsystem.

I ett område som tidigare framförallt varit bebott av sommargäster i fritidshus ville vi bevara det enkla sommarboendets karaktär även när helårshusen tar över.

Fasadens granpanel går i en gråbrun nyans som påminner om de omgivande tallarnas stammar. Fönster och dörrar är i lackad ek. Skjutbara träraster skyddar de stora glaspartierna mot solen i söder och från insyn i norr.

På entréplan finns kök, tvättstuga, badrum, arbetsrum, vardagsrum och en matplats med dubbel takhöjd. En trappa upp finns ett sovrum med badrum och ett utsiktsrum med utgång till terrassen delvis skyddad under tak. Under den övre terrassen finns ett utekök med matplats och en utvändig öppen spis som riktar sig mot trädgården i söder.